+36 30 380 3160 info@kartevomentes.hu
HACCP IPC és IPM

A HACCP rendszer célja az élelmiszerbiztonság elérése, amely Magyarországon hatóság által ellenőrzött.

Kapcsolatfelvétel
  HACCP

 

Mi az a HACCP és kinek kötelező?

A HACCP egy mozaikszó, a tevékenység angol szavainak kezdőbetűiből áll össze: Hazard Analysis and Critical Control Points (veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok).

A HACCP rendszer célja az élelmiszerbiztonság elérése, amely Magyarországon hatóság által ellenőrzött.

Kinek kötelező?

Amikor élelmiszerrel kapcsolatos vállalkozást indít és üzemeltet valaki (üzletet vagy üzemet nyitnak és élelmiszerrel kapcsolatos tevékenységet folytatnak – ide tartoznak a vendéglátó egységek, az élelmiszerboltok, élelmiszer gyártó és feldolgozó üzemek), akkor az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályoknak meg kell felelni. A HACCP rendszer kiépítése szakértő által egy HACCP kézikönyvben kerül rögzítésre. Ennek a dokumentációnak az előírásait a vállalkozónak maradéktalanul be kell tartania a működés és üzemelés során.

 

Vendéglátó és élelmiszeripari egységek: büfék, éttermek, pizzázó, mozgó büfékocsik, italboltok, kocsmák, közétkeztetők és üzemi konyhák, fagylaltozó és cukrászda, pékség.

Élelmiszer kereskedők: boltok, nagy- és kiskereskedések, húsboltok, zöldségesek, vegyesboltok.
Üzemek: minden élelmiszer gyártással és csomagolással foglalkozó vállalkozás.

Az egészségügyi kártevők elleni védekezés fontos részét képezi a HACCP-nek, mert azok mikrobiológiai, fizikai, kémiai szennyeződések forrásai lehetnek.

IPM és IPC

A kártevők elleni védekezést ellátó kártevőirtó szolgáltatás területén az integrált védekezés (Integrated Pest Control, IPC, illetve annak tervezése Integrated Pest Management, IPM) egyre inkább előtérbe kerül. Az IPC olyan döntési folyamat, amely a hosszú távú megoldások elérése érdekében nem csak az aktuális ártalmat számolja fel, hanem a kártevők megtelepedését és elszaporodását is megakadályozza. A készletek védelmét szolgáló, a kártevők elleni védekezést biztosító IPM a megelőzés (prevenció), a megfigyelés (monitorozás) és a megszüntetés (kontroll) egységére épül. A rendszer nem visszaható (re-aktív), hanem előrelátó (pro-aktív), mivel a felmerülő kérdéseket előre jelzi, amelyekre megfelelő választ dolgoz ki.

Az IPM olyan optimális rendszer, amely egyesíti a kártevők életmódjáról, a megtelepedésüket elősegítő környezeti feltételekről, az esetleges fertőzés kiterjedéséről és mértékéről meglévő információkat, a megszüntetésére kiválasztott eljárással, annak érdekében, hogy a kártevők által előidézett ártalmat az ember és környezete számára a legkisebb veszélyt jelentő módon szüntethesse meg.

AZ IPC/IPM folyamata:

– a kártevő fertőzöttség felderítése (hol, mikor, milyen kártevő, milyen mértékben és milyen okból fordul elő),
– a fertőzött területek elemzése, amely kiterjed az objektum jellemzőire, a bekerülő anyagok vizsgálatára és az általános higiénés körülményekre,
– amennyiben szükséges a kártevő irtására, majd
– az aktuális helyzet folyamatos követésével (monitorozással) a megelőzés biztosítása.

Az IPM-program keretében a megfelelő szervezési formában végrehajtott kártevők elleni védekezés:
– csökkenti az irtószer felhasználást,
– lehetővé teszi a megrendelő aktív közreműködését,
– hosszabb idő távlatában pedig mérsékli a szolgáltatás költségét.

Káros rovarok

Rovarirtás

Ágyi poloska

Az ágyi poloska kifejlett korában 4-8 mm hosszú kerekded, rozsdabarna színű szárnyatlan rovar. Jellegzetes vérszívó parazita.

Bolha

A bolhák 1-8 mm nagyságú oldalról lapított testű sárgás vagy barnás-vöröses színű vérszívó rovarok.

Csótány

A csótányok erősen lapított testű, ovális körvonalú, általában barnás-feketés színű rovarok. Közegészségügyi szempontból releváns fajok: német csótány, konyhai csótány, amerikai csótány.

Darázs

A darazsak fekete-sárgás rajzolatú, hártyás szárnyú rovarok. Tömeges megjelenésük veszélyes, szúrásuk fájdalmas és súlyos allergiás reakciót válthat ki. Az egyik legszennyezettebb rovar, így élelmiszer higiéniai szempontból jelentősek.

Galambóvantag

Világossárga színű pókidomúak. Általában galambok külső élősködője, azonban alkalmilag ember vérrel is táplálkozik.

Hangya

A hangyák alapvetően hasznos állatok, azonban képesek jelentős gazdasági kárt okozni, és az épületekbe bejutva higiéniai kockázatot is jelenthetnek.

Légy

A legyek jelentősége legfőképp az enterális fertőző betegségek terjesztésében gyökeredzik, de gazdasági károkozásuk sem elhanyagolható. Vannak fajok, amelyek emberi és állati vért is szívnak.

Moly

A különböző készletkártevő molyokkal szembeni védekezés a fejlődésük során okozott gazdasági kártételük miatt fontos. Jelentős mértékben károsítják az élelmiszereket. A ruhamolyok lárvái főként növényi eredetű anyagokon táplálkoznak, vannak amelyek állati eredetű, kreatint tartalmazó anyagokon él. A gyapjúból, selyemből készült ruhaneműk fő károsítói.

Pók

Pók

rágcsálók

Rágcsálóirtás

Patkány

Patkány

Egér

Egér

Email

Kapcsolatfelvétel

11 + 6 =

Telefon & Email

+36 30 380 3160
info@kartevomentes.hu

Cím

8630 Balatonboglár
Alkotás u. 3.